Friday, August 24, 2012

Quotes 1

  • Dont wait something to happen, makes it happen...

  • You are the creator of your own future, do it carefully and patiently...

  • If you want to do something, do it right now, because delay is the first sign of failure...
Quotes by delfadzil
Picture taken from  http://www.motivationblog.org

(Feel free to share My Quotes)

Saturday, August 18, 2012

Happy Eid ul Fitr @ Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012

I would like to wish all of my muslim viewers a Happy Eid ul Fitr 2012 / 1433 hijriah... may Allah bless all of us. We pray for the safety of all muslims in Palestine, Myanmar, Syria, Afghanistan, Somalia, Iraq, United States, South Thailand and Philiphine. May Allah protect and save them from their enemy. Let us hope that this Eid ul Fitr will bring us cheerful and joyful memory in this life...

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012 kepada semua pelayar laman web ini... semoga Allah memberkati kita semua. Kita berdoa akan keselamatan umat Islam di Palestin, Myanmar, Syria, Afgahnistan, Somalia, Selatan Thai dan Filipina. Semoga Allah selamatkan mereka daripada musuh-musuh yang durjana. Marilah kita berharap agar Hari Raya ini akan membawa kegembiraan yang berkekalan dalam memori kita di dunia ini...




Sincerely,
delfadzil (AUGUST 2012)

Friday, August 17, 2012

Cara Nak Mencari Publisiti Untuk Jawatan...

Hmmmm.. hari ni aku nak tulis pasal tip tip untuk mendapatkan jawatan dalam mana mana persatuan atau pertubuhan yang anda masuk samada di peringkat sekolah ataupun universiti... tapi tip ini hanya untuk mereka yang berada di peringkat sekolah atau universiti sajalah sbb kalau nak masuk mana mana pertubuhan  NGO atau pun parti politik , yang besar besarlah lebih kurang tu.. anda memerlukan bakat dan kelebihan yang lain.. so this post is specifically for student yang nak kan jawatan lah... @ cara cara nak mencari publisiti....  and for your information.. aku ni suka memerhati sesuatu.. so bila masuk sekolah and kolej aku selalu tengok kawan kawan berebut rebut nak kan jawatan dalam something persatuan yang diorang masuk... so tanpa membuang masa.. jom tengok tip2 apa yang sering diorang gunakan untuk mencari publisiti:

1) Masuk kumpulan nasyid: Yup.... this is so true... kalau anda masuk dalam mana mana kumpulan  nasyid dekat sekolah anda... probability untuk mendapatkan jawatan kalau anda bertanding adalah sangat tinggi... tapi kena ade pakej lah.. baru orang akan undi... such as suara yang sedap dan personaliti yang menarik...
Setakat hari ni lah kebanyakkan sekolah yang aku pergi, ketua pengawas ataupun ketua pelajar dia adalah dari ahli kumpulan nasyid...more than 40% lah lebih kurang...

Wednesday, August 8, 2012

Usaha tapi Gagal?


Tadi saya baru komen dalam salah satu post di facebook mengenai satu soalan yang ditanyakan oleh seorang ahli motivasi terkenal di Malaysia..  "kenapa masih ada orang gagal setelah berusaha?" Sewaktu saya menjadi pembimbing rakan sebaya waktu di sekolah dahulu, saya sering juga ditanyakan oleh kawan kawan dengan soalan seperti ini sebenarnya :

"Kenapa aku asyik gagal dalam exam jer walaupun dah berusaha dengan kuat?"


"Kenapa aku nampak ade sorang roomate aku nih asyik study jer siang malam tapi result exam bawah 3 pointer jugak..."


and of course, saya kalau ditanya soalan, saya akan menjawab sekadar yang termampu... well saya bukan lah orang yang paling layak untuk menjawab soalan ini kerana saya bukanlah orang yang berjaya tapi sekadar mahu berkongsi pengalaman sahaja... ya memang ini soalan yang sering terbuntu dibenak fikiran ramai orang termasuk saya sendiri.. tapi setelah lama melihat dan mengkaji tentang orang orang yang berusaha tapi gagal ini, saya boleh merumuskan bahawa....


Wednesday, August 1, 2012

Genius atau Usaha?

             Tajuk ni memang hangat diperkatakan sejak saya di sekolah menegah lagi...terutamanya bila lepas keluar result exam... 

Bila ada orang yang dapat result straight As atau 4.0 GPA mesti orang tu dilabel sebagai genius... 

For me there is no such thing as genius people in this world (I think my psychology lecturer must really hate this statement)

Those who work hard will get what he work for... life is simple.. so you dont say somebody is gifted or genius or whatever (eventhough genius people is recognized in medicine actually)... 

Through out my life as a student at every school I went by, there is not a single student who can get straight As without working hard.. 

Suppose you would says that genius student ni memang dah pandai lah dari kecil, thats why diorang dapat straight As... 

No... if you are thinking that way.. you are completely wrong... why is that every straight As student yang saya jumpa semuanya belajar terlampau gila sampai lunyai lunyai buku mereka... sebenarnya orang yang selalu menjadi pelajar cemerlang ni bukannya genius tetapi mereka berusaha dengan semaksimum  yang mungkin dan mereka berjaya...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...