Sunday, December 11, 2016

Katak Memakan Tikus Hidup-Hidup

Anda pasti tidak percaya dengan video ini..seekor katak memakan tikus dengan sekali telan sahaja...





Delfadzil

Tuesday, September 27, 2016

Jangan Ambil Kos Perubatan Jika Tiada Kewangan

Artikel kali nih saya tulis untuk respon kepada isu baru-baru nih dimana kita dapati berita 150 pelajar mesir yang mungkin ditamatkan pembelajaran mereka kerana kegagalan membayar yuran pengajian university mereka.



        
Ia… dalam banyak-banyak 150 orang pelajar ini, mungkin ada banyak sebab yang menyebabkan mereka tidak dapat membayar yuran.. mungkin ada diantara mereka yang mungkin telah tertipu dengan janji manis agensi yang menghantar mereka ke mesir, atau mungkin disebabkan kejatuhan wang ringgit yang sangat teruk… wang pinjaman mereka tidak dapat menampung kehidupan mereka disini… apa-apa pun saya mendoakan yang terbaik buat mereka dan berharap masalah mereka ini dapat diselesaikan dengan kadar yang segera… banyak sebab mungkin kenapa masalah ini boleh berlaku… tetapi itu semua diluar jangkauan saya untuk menulis sesuatu yang saya tidak tahu.

Monday, September 26, 2016

10 PUNCA BERLAKU KANSER



Penyakit kanser merupakan antara penyakit kronik yang paling digeruni didalam dunia perubatan. Dan penyakit ini juga adalah antara yang sering disebut-sebut oleh para doktor.

Berbicara mengenai kanser, ramai orang perlu tahu bahawa penyakit kanser ini merupakan penyakit yang sangat unik kerana punca utama berlakunya penyakit ini masih belum diketahui secara tepat oleh sains.

Setiap jenis penyakit kanser mempunyai etiology ataupun punca yang berbeza dan tidak semua pesakit kanser mempunyai punca yang sama.

Thursday, September 22, 2016

Palsu Dokumen Untuk ke Universiti Luar Negara



Menurut satu laman berita di mStar, pada bulan MAC 2016, terdapat beberapa kes penipuan melibatkan agensi penghantaran pelajar ke Mesir. Laman mStar melaporkan agensi penghantaran pelajar telah memalsukan dokumen pelajar untuk melayakkan mereka belajar di Mesir

Walaubagaimanapun laman mStar tidak menamakan nama agensi berkenaan.

How to Study Effectively?

How to study effectively..?







There are a lot of ways on how you can study effectively. Here are some of the tips that you can do to excel in your study..

These tips are very effective to help anyone to study very well

1. Make acronym. This is the best way among all the following tips.. a lot  of ways how you can make acronym.

2. Make small note. Its  a vital for you to make your own note based on your own understanding towards certain subject. The idea of making note is not to write everything as the text book, but just simply as writing back the main idea in topic of your text book

Wednesday, September 21, 2016

[TERKINI] Presiden Obama dimalukan Ratu Britain



Ketika sedang memberi ucapan, Presiden Obama mengajak Ratu Britain untuk bersama beliau melagakan gelas air tatkala lagu Britain sedang dimainkan... tetapi Ratu Britain tidak mengendahkan Presiden Obama dan meneruskan nyanyian lagu negara Britain.


Delfadzil

Akibat Bermain Buaya, Lelaki Terima Padah


Akibat bermain buaya, seorang lelaki terima padah yang menakutkan.. saksikan video tersebut disini:


Credit to: Funny Animals

Delfadzil

Tuesday, September 20, 2016

10 Tip Survival di Mesir










Alhamdulillah tahun 2016 menandakan hampir 6 tahunsudah aku berada di negara MESIR yang ‘tercinta’ ini… dan hanya tinggal lagi 5 bulan sebelum menamatkan pengajian di negara Mesir ini.. (inshaAllah… doakan yer)





Banyak pengalaman manis dan pahit yang ade akan terus kekal di 
dalam ingatan. Dalam banyak-banyak pengalaman tersebut, ade yang meminta untuk ku menulis satu artikel di blog(walaupun dah tak ramai orang baca blog sekarang nih)tentang beberapa nasihat dan tip-tip tinggal di negara Mesir ini bagi panduan generasi-generasi rakyat Malaysia amnya pada masa akan datang.

So here are all those advices and tips to all new student coming to Egypt. 

Tak kisah di mana-mana university anda pergi… nasihat ini adalah umum tentang kehidupan di negara Mesir,


1. Kuasai Basic Ammiah Arab: yang nih memang antara terpenting jika mahu hidup di mesir ini. Kuasai basic sepertinombor dan perbualan harian sahaja rasanya sudah mencukupi untuk tinggal disini. Walaupun lebih bagus kalau anda dapat kuasai dengan lebih mendalam. Sejujurnya, aku pun tak tahu banyak tentang bahasa ammiah ini  hanya sekadar basic nombor sahaja.



2. Berpersatuan dan berorganisasi: Join sekurang-kurangnya satu persatuan pelajar Malaysia disini samada PERUBATAN,PMRAM, IKRAM, ISMA, KULN, etc. Banyak kelebihan yang akan dapat seperti merapatkan ukhwah, social skill, dan kepimpinan.



3.  Jangan mudah mempercayai. Banyak kes-kes pelajar Malaysia yang ditipu dalam berbagai aspek samada urusan jual beli, naik tramco, teksi, etc… so make sure anda betul-betul tahu mengenai sebarang urusan yang mahu dijalankan bersama orang arab disini



4. Sentiasa bawa wang kecil/ syiling: Antara taktik segelintir orang mesir adalah apabila anda berjual beli, mereka akan sengaja tidak memberi baki wang kecil anda dan menggantikannya dengan gula-gula ataupun mintak dihalalkan. So make sure sentiasa bawa wang syiling bila keluar rumah. 



5.  Jangan meminum air-air ditepi jalan ataupun air kosong dalam jak yang disediakan di restoran. Silap paling besar jika anda meminum air-air tersebut kerana tidak dijamin air itu selamat untuk diminum kerana dikhuatiri menggunakan air paip yang belum dimasak. 




Masyarakat mesir memang ada yang baik untuk menyediakan sebuah tong @ watercooler ditepi-tepi jalan untuk diminum oleh orang yang lalu lalang di situ… 

Memang tak dinafikan ramai orang mesir meminum air- air tersebut dan mungkin kerana itu insiden Hepatitis (jangkitan virus) di Mesir adalah tinggi jika nak dibandingkan dengan Malaysia.. berhati-hati

6. Jangan mengambil apa-apa pemberian daripada orang yang tak dikenali. Kadang-kadang jika anda berjalan-jalan di Mesir… akan ade orang arab yang akan beri kertas ataupunsticker al-Quran dsb.. bila sahaja anda mengambil kertas tersebut.. anda akan diminta membayar kepada orang tersebut sebagai sedekah..



7. Elakkan bertengkar dengan rakyat Mesir… kita semua tahu bahawa ade segelintir rakyat Mesir bersifat panas baran dan suka meninggikan suara pabila bertengkar. The best way kalau korang berada di dalam situasi ini adalah tidak melayan mereka dan berlalu pergi.



8. Pastikan visa anda sentiasa hidup… walaupun jarang pihak polis Mesir membuat semakan ke atas passport orang luar… tetapi apabila anda ingin kembali ke Malaysia melalui lapangan terbang… pihak imigresen Mesir akan meyemak passport anda.. dan akan mendenda mereka yang tidak ada visa atau yang dah expired.

9. Buat kawan dengan rakyat mesir. Banyak kelebihan yang kita akan dapat kalau banyak kawan-kawan dari rakyat mesir ini. Ada yang baik dan ada juga yang tidak. Cara terbaik adalah dengan mencai rakan mesir dari tahun batch anda di universiti.



10 Mengetahui lokasi-lokasi penting untuk rakyat Malaysia di Mesir. Selain daripada kedutaan dan rumah negeri, anda juga perlu mengetahui lokasi-lokasi penting seperti mesin atmbalai polishospital dan sebagainya






So ini adalah antara 10 tip yang aku terpikir setakat ini… komen di ruangan komen dibawah jika anda rasa ada penambahan tip-tip yang anda rasa sesuai..


Terima kasih kerana membaca and good luck kepada pelajar baru samada dari pengajian kesihatan ataupun pengajian Islam.

Doakan kami disini berjaya melepasi peperiksaan akhir tahun 6 dengan jayannya dan pulang ke Malaysia untuk berkhidmat kepada negara Malaysia yang tercinta.

DELFADZIL


Follow me on Facebook for any advice: Muhammad Fadzil

Sunday, September 18, 2016

Dato Dr Haron Din dalam Kenangan

1940-2016



Delfadzil mengucapkan takziah di atas pemergian Tuan Guru Dato Dr Haron Din ke rahmatullah pada 16 September 2016 di San Francisco Amerika Syarikat.

Mudah-mudahan roh beliau di tempatkan dalam kalangan orang-orang yang soleh

Alfatihah

Pendidikan Beliau


  • Madrasah al-Islahiah al-Wataniah, Bohor Mali
  • Madrasah al-‘Alawiyah al-Diniah dan al-Kuliah al-Islamiah, Kelang Selangor
  • Sijil Tertinggi Kolej - Kolej Islam Malaya (Kolej Islam Klang) (1962-1965)
  • Ijazah Sarjana (M.A.) Syariah - University Al-Azhar (1966-1968)
  • Diploma Pendidikan - ‘Ain Shams, Universiti Cairo (1966-1968)
  • Ph.D Syariah - Universiti Darul-Ulum Qahirah (1972-1974).

Kerjaya Beliau


  • pensyarah di Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (1975 – 1976)
  • Timbalan Dekan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (1977-1985)
  • Profesor di UKM sejak tahun 1986 hingga bersara
  • Ahli Majlis Penasihat Syariah, CIMB
  • Ahli Majlis Penasihat, Bank Negara Malaysia
  • Majlis Penasihat Syariah, Suruhanjaya Sekuriti
  • Ahli Majlis Fatwa Negeri Selangor
  • Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah, Bank Pembangunan
  • Pengerusi Majlis Penasihat Syariah, RHB Bank
  • Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah, Public Bank Bhd
  • Ahli Majlis Penasihat Syariah, Muamalah Financial Consulting

Sumber: Wikipedia

Delfadzil

Monday, September 5, 2016

Bahaya Ilmu Sihir Siam

Tonton video ini untuk mengenali bahaya ilmu sihir dari negara Thailand dan cara untuk kita mengelakkan nya...






Kredit to: jaksa08

Tuesday, August 23, 2016

Disebalik Debu-debu Mesir

[Fakta yang ramai rakyat Malaysia perlu tahu...]

Purata rakyat Mesir, lebih kurang 70 % daripada 90juta rakyatnya hidup dibawah paras kemiskinan... 

Hampir 1.4 juta rakyatnya hidup dengan berpendapatan hanya USD 1 (RM4) sehari dan lebih kurang 16 Juta rakyat mereka berpendapatan hanya sekitar USD 2(RM 8) sehari. (Sumber UNICEF)



Majoriti mereka bekerja sebagai buruh mengangkat barang, menjadi pelayan di restoran dan bertani...



Ade juga yang terlampau miskin yang pergi mengutip sampah-sampah dijalanan untuk dijual... Gaji seorang Doktor House Officer (lepas grad) pula hanyalah USD 40 sebulan (RM 160)

Seorang Professor dalam kelas bertanya kepada kami pelajar Malaysia... gaji House Officer kat Malaysia berapa..? terkejut dia bila dapat tahu gaji doktor starting USD 1200 (RM 4500) di Malaysia

Negara Mesir ini mungkin kurang dengan kekayaannya kerana kerakusan pemimpin mereka terdahulu yang memerintah dengan cukup zalim dan merompak kekayaan rakyatnya... tetapi negara ini cukup kaya dengan ilmu pengetahuan..

Jalan lah di mana-mana jalan kat Mesir dan korang akan dapati al-Quran sentiasa menjadi buku ditangan mereka.. setiap kereta pula pasti akan ade sebuah al-Quran didalamnya...




Doakan untuk negara Mesir kerana rakyat Mesir cukup berbangga dengan negara Malaysia...

Delfadzil



Friday, August 19, 2016

Video Hantu Paling Seram

Video Hantu terakam di CCTV


Kredit to: Java Art

Live: Lee Chong Wei Vs Lin Dan 2016

LIVE: Watch Lee  Chong Wei vs Lin Dan SemiFinal Olympic Rio 2016


Komen Di MalaysiaKini Kurang Ajar

First of all nak ucap tahniah kepada semua pemain malaysia di sukan olimpik rio 2016...

Suatu kejayaan yang sangat membanggakan negara Malaysia. marilah kita mendoakan Emas pertama buat Malaysia di Olimpik...

Tatkala ramai rakyat Malayia medoakan kejayaan atet-atlet Malaysia... ada pulak orang yang jenis tak senang duduk nak kutuk-kutuk atlet Malaysia, AzizulHasni Awang

Bila Pandelela Rinong menang pingat di Olimpik.. mencurah-curah ucapan tahniah kepada beliau di ruangan komen di MalaysiaKini.. tetapi bila mana AzizulHasni menang pingat... bukan sahaja ucapan tahniah tidak diberikan.. tetapi ucapan kutukan pula yang diberikan...

Ini adalah antara contoh komen-komen di MalaysiaKini yang kurang menyenangkan




Boleh baca komen-komen tersebut di:

https://www.malaysiakini.com/news/352590

Hopefully MalaysiaKini dapat padam / delete komen-komen yang berbaur perkauman dan boleh mencetuskan rasa kurang senang di kalangan rakyat Malaysia...

#MalaysiaBoleh #TeamMalaysia

Video Yang Akan Mengubah Hidup Anda



Video yang wajib di tonton oleh semua orang... Les Brown


Credit: Team Difference Makers

Sunday, August 14, 2016

Saturday, August 13, 2016

‘Benda’ tu Ikut Aku Baca Surah Yassin


Okay..hari nih aku dapat satu pesanan dalam mesej dari seorang kawan lama yang suruh aku tulis pasal pengalaman dia..

Ini cerita dia: 

Nama aku Ayuni..dan perkara tu jadi tahun 2008… waktu tu aku baru dapat kerja dalam kerajaan.. dan antara syarat nak dapat penempatan tetap kena lalui satu kursus selama 6 bulan yang sangat mencabar… so nak di jadikan cerita.. dalam satu modul kursus tu kena ambik latihan ketenteraan.

Dan korang semua tahu lah kan bila cakap pasal latihan ketenteraan nih mesti antara salah satu aktiviti yang kena buat adalah duduk dalam hutan.. lebih kurang perkhemahan lah.

Thursday, August 11, 2016

10 FAKTA TENTANG KANSER YANG KITA TIDAK TAHU..




Hari nih dalam kelas 26/7/2016 belajar pasal penyakit Kanser. So nak tulis sikit 10 fakta tentang kanser yang disampaikan oleh Profesor dalam kelas tadi untuk pengetahuan umum.

1. Kanser bermaksud penyakit disebabkan oleh ketumbuhan/ replikasi/ penambahan/ multiplication sel yang tidak terkawal oleh sistem fisiologi badan manusia. Banyak risiko-risiko/ risk factor terjadinya kanser seperti merokok, alkohol, jangkitan virus ,genetik, etc

2. Setiap sel didalam badan manusia berupaya membentuk kanser sel, dan semua organ boleh menbentuk kanser. Dan setiap kanser menghasilkan simptoms yang berbeza antara satu sama lain.

Tuesday, August 9, 2016

AIR ALKALI DAN KENCING MANIS



Baru-baru nih ramai yang share mengenai air alkali atau 
‘miracle water’ yang dikatakan dapat menyembuhkan 
berbagai jenis penyakit dari kanser kepada lelah/semput, 
dan sehingga ke kencing manis. 


Air ini dikatakan mempunyai anti-oxidant dan kuasa
merawatberbagai jenis penyakit. Para pengedar/penjual air
ini telah  mendakwa bahawa air alkali ini mampu merawat
pelbagai jenis penyakit kronik antaranya ialah kencing manis.



Penyakit kencing manis ataupun diabetes mellitus (DM) 
adalah suatu penyakit disebabkan oleh paras gula (glucose) 
dalam darah yang terlalu tinggi dan ini akan mengakibatkan 
berlakunya pelbagai komplikasi-komplikasi yang bahaya 
seperti kegagalan buah pinggang, rabun, lemah immunity 
dan penyakit jantung.

Penyakit kencing manis ini secara umum terbahagi kepada 
dua pengklasifan yang utama iaitu Type 1 DM dan juga Type 
2 DM.

Untuk Type 1 DM (T1DM), sehingga ke hari ini ia masih 
belum diketahui puncanya tetapi pelbagai teori dicadangkan 
antaranya ialah penyakit keturunan (genetic) , autoimmune 
(system immunity menyerang badan sendiri) dan juga 
persekitaran. Kebiasaannya golongan muda kurang dari 
20tahun lebih banyak dilaporkan menghidapi T1DM.

Didalam T1DM, system immunity manusia menyerang organ 
pankreas tanpa sebab-sebab yang diketahu mengakibatkan 
hormone insulin yang dirembeskan oleh pancreas 
berkurangan didalam darah. 


Insulin adalah hormone yang membenarkan sel-sel dalam
badan manusia menggunakan gula untuk menghasilkan tenaga.


Kekurangan insulin mengakibatkan kenaikan paras gula 
yang tinggi didalam darah. Ini juga akan mengakibatkan 
pesakit ‘kencing manis’. Walaupun pesakit ‘kencing manis’ , 
paras gula di dalam darah tetap tinggi dan merbahaya untuk 
pesakit.

Untuk Type 2 DM (T2DM), ianya berlaku disebabkan oleh 
insulin gagal untuk memasukkan gula kedalam sel-sel 
badan manusia (insulin resistance) untuk digunakansebagai 
tenaga. Type 2 DM lebih senang untuk dihidapi oleh mereka 
yang gemuk (obesiti) dan juga yang kurang melakukan 
aktiviti. Dan seperti T1DM, ia juga mengakibatkan paras 
gula didalam darah akan menjadi tinggi.

Rawatan pada masa kini tertumpu kepada merawat PUNCA 
berlakunya DM. Untuk T1DM , rawatan adalah dengan 
memberikan pesakit suntikan insulin sepanjang hidup dan 
untuk T2DM adalah dengan mengurangkan berat badan dan 
melakukan aktiviti-aktiviti riadhah.

Jelas bahawa air alkali ini tidak mungkin dapat merawat 
DM kerana ia nya tidak bertindak keatas punca terjadinya 
DM. 

Mungkn para penjual/ pengedar air alkali ini dapat 
menerangkan bagaimana meminum air alkali ini dapat 
merawat kencing manis..??

Kenali tanda-tanda Diabetes/Kencing manis dan langkah pencegahannya:


Delfadzil


Saturday, July 2, 2016

Aidilfitri , Putrajaya dan Tanta Mesir…

So hari nih rasa rajin sikit nak menulis… dalam fatrah musim raya nih.. aku nak tulis sikit pasal sambutan raya aidilfitri di negara Mesir nih.. aku sebenarnya dah hampr 3tahun tak balik beraya 1syawal dengan family.. last time tahun 2013 …but its okay… sebab aku pun dah lama duduk asrama… memang dah terbiasa berjarak dengan family.. 

So biasanya kalau  kat Malaysia satu syawal kita orang akan berkumpul pagi-pagi kat rumah…  pergi sembahyang raya then mak aku akan panaskan rendang yang telah semalaman dia masak.. ayah aku pulak memang every raya akan beli lemang… actually rumah kita orang kat Putrajaya... kalau korang orang Putrajaya.. korang akan tahu satu kampong dekat pinggirang Putrajaya.. kampung abu bakar baginda something nama kot.. kat situ ade kedai jual lemang yang sangat sedap… dia dekat sebelah highway yang aku ingat..  haha.. (tak der point apa pun.. saja nak bagi panjang sikit artikel nih hehe)

Kenali 10 Individu Paling Berpengaruh di Malaysia


10. Azhar bin Idrus

Azhar bin Idrus atau lebih popular dengan panggilan Ustaz Azhar Idrus (UAI) – Penceramah Agama, mempunyai jutaan pengikut di Malaysia dan Asia Tenggara



 9. Lim Guan Eng


Lim Guan Eng – Ketua Menteri Pulau Pinang/Setiausaha Agung DAP, mengetuai sebuah parti pembangkang paling berjaya di Malaysia.

Tuesday, June 28, 2016

Unbelievable: Delfadzil reached 1 Million pageviews..




So today was it… I started launching my first Instagram account…its kinda late compared to my friends.. but nevertheless.. I did it… its kinda complicated at first when I suddenly having 2 Ig account at the same time… but then I realized that we can actually log on to any Ig directly through our emel facebook account or through our emel..and I did log on with two username.. and to my surprised.. they are actually two different account.. some of my friends already following the second account… but then I had to disabled the second account because I didn’t want to much social media at one time..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...