Tuesday, June 10, 2014

Kenapa ambik medik...? Part 1

Hi... hari nih tiba -tiba rasa nak update blog... tadi tengah baring-baring nak tido... tapi entah kenapa tak boleh tido pulak... otak dok pikir macam-macam pasal exam next week... nak baca apa malam nih...? rancang nak buat soalan apa kejap lagi...? so plan nk tido tak boleh sbb pikir macam nih... so bukak laptop tulis blog lagi best.. 

Sedar tak sedar dah nak habis dah tahun 4 medik kat mesir nih start belajar dari tahun 2010.. one thing that i can say that medik is totally a long and tiring subject... ye lah.. kawan2 kita dalam bidang lain biasanya belajar dalam 3-4tahun lepas tu dah graduate... kita yg ambik medik nih belajar 6 tahun.. mmg boring yang teramatlah... lebih lebih lagi tengok kawan2 yang dah nak start kerja...


So nak cerita lah sikit sbb apa boleh ambik kos medik nih dari mula... maybe my sister yg akan baca artikel nih pun tak tahu sbnarnya.. haha.. sebenarnya saya daripada kecik memang nak jadi doktor pun..tapi lepas masuk form one.. terus tak jadi nak jadi doktor... tukar nak jadi kaunselor pulak.. sebab tengok kerja kaunselor kat sekolah tu senang jer... and aku pulak memang jenis yang suka bercakap.. so memang ngam lah dgn kerja nih... and masa exam sains form one sampai form 2 pun tak pernah- pernah dapat A atau pun B dalam exam.. asyik C atau D jer.. sama dgn math..

Tapi bila masuk form 3.. abah hantar tuisyen.. everything changed... dekat tempat tuisyen tu ade sorang cikgu berbangsa india nih dia ajar subjek sains.. tapi lupa lah apa nama cikgu india nih... dia lulusan Biology dari Tasmania University (ingat sampai sekarang.. sebab dulu time form 3 memang impress dengan kelulusan cikgu tu...)Australia... hebat kan.? so bila dia ajar subjek sains tu mmg best giler and terus paham... kalau compare dengan cikgu sains yg ajar kat sekolah.. mmg susah nak paham.. beza apa yg dia ajar ialah dia lukis semua benda yg dia nak ajar.. bila dia ajar heart, plant, kidney.. dia akan lukis dengan mudah and tunjuk satu-satu kat student... tapi bila cikgu kat sekolah.. dia just baca jer tanpa explain in detail gambar-gambar.. mungkin tu kot silap cikgu  kat sekolah saya masa tu yg buat ramai org tak suka subjek sains..

So back to this cikgu yg kat tempat tuisyen tu... bila dia ajar dengan sangat paham.. saya pun terus minat nak belajar lagi dgn lebih detail... bila ambik exam midterm  masa form 3... mmg terkejut bila dapat result 85%... first time dapat A dalam sains...  sejak dari tu saya mula minat subjek sains sampai lah sekarang... 




Lepas tu masuk MRSM.. cikgu-cikgu kat sini pun best-best lah jugak walaupun tak se best cikgu kat tempat tuisyen tu..haha... tapi alhamdulillah dapat gak A dalam subjek biology, kimia, and fizik dalam SPM... so layaklah untuk buat medik... sbb tu datang gi mesir nih... ok lah... nnt sy sambung lagi cerita saya... part 2 pulak.. ade kerja pulak skrang nih.. nnt kan part 2..haha..  

Kenapa ambil medik Part2 

Delfadzil

2 comments:

  1. Assalamualaikum. Sy nk tanye, mcm mana nak target A untuk sbjek Bio, kimia n fizik? Terutamanya bio la. X pernah lulus lg stakat ni. Huhu. Tolong bg pendapat n cadangan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam siti nabilah... sorry lambat reply... untuk target A dalam bio, fizik, and kima kalau ikut pengalaman yg saya buat dulu:

      1) buat soalan2 tahun lepas spm and soalan2 percubaan spm MRSM, SBP etc... mintak cikgu2 anda provide soalan2 ini ataupun cari di internet.
      2) mantapkan teknik menjawab peperiksaan... tahu mengenai format2 exam
      3) selalu jumpa cikgu tnya macam mana nak jawab ikut skema spm.. buat dekat kertas lps tu suruh cikgu tanda kan kertas yg kita buat tuh...
      4) ulang and ulang and terus ulang2 and HAFAL jawapan...

      untuk bio... kena lukis gambar ataupun buat peta minda... buat study group dgn kawan and soal jawab dgn kawan... bio subjek yg sy paling suka... inshaallah bio senang shj... mantapkan praktikal... good luck SPM... you can refer to my previous post "cara study smart''

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...