Tuesday, December 18, 2012

Wisdom tooth?


Wisdom tooth.. just had my wisdom tooth removed two months ago by surgery of course.. and you know what.... from what I can say it is the most excruciating moment of my life back there in  that operation room...( though ive been numbed by the local anaesthetic) so what is widom tooth actually...?

The wisdom tooth also known as gigi bongsu as my mother said.... actually I do not know the exact name of wisdom tooth in malay as I studied this tooth in english.. so I just ask my mother... apa nama gigi yang paling ujung sekali tu....? and she said its gigi bongsu because it only erupted at the age of 18-25 years old... so in medicine the wisdom tooth is the 3rd molar.. the 3rd molar is the last teeth to be erupted in a human life.. its easy to find the 3rd molar as it is situated at the last position in your jaws... basically a normal person has about four wisdom tooth: 2 on the lower jaw (mandible) and the other 2 is on the upper jaw (maxilla)... but usually not all wisdom tooth will be erupted or even exist in many people... as I my case I only got 2 wisdom tooth on my mandible... 

Monday, October 29, 2012

Benjo Ku...

Benjo...

This is my lunch setiap hari... balik jer kuliah bila lapar terus masak Burger Benjo edisi Mesir... kalau rajinlah nak masak... yelah... bila belajar kat luar negara ni bila nak makan lauk pauk Malaysia tu memang terliur jer lah sebab tak der pun kedai restoran Melayu kat kawasan rumah aku nih... kalau dekat Malaysai tu kafe dengan restoran berlambak-lambak dekat universiti and kolej kediaman... tapi tak per.. inilah pengorbananku untuk hidup di luar negara ini... hehe.. tak menyesal pun datang luar negara kan...(nak sedapkan hati jer )

Friday, October 26, 2012

Sesi kuliah yang baru...



Dah lama dah tak menulis... nak buat macam mana bulan oktober nie  biasanya bulan untuk memulakan sesi kuliah yang baru, so ni sibuk sikit untuk menguruskan macam-macam  urusan pendaftaran dekat universiti dan sebagainya.. So Alhamdulillah now I am a 3rd year medical student... rasa macam cepat jer masa berlalu... tak rasa pun macam dah dua tahun belajar kat Mesir nie... (ye ker tak terasa...??)

Being a 3rd year medical students in Egypt they (the seniors offcourse) said will be the hardest year as all of the major subject in medicine will be compressed in this year... For your information... 3rd year medical student will be learning  many interesting subject this year.. so subject untuk tahun tiga ni adalah Pathology, Pharmacology, Parasitology and Microbiology.... and as usual banyaklah orang akan kata subjek-subjek ini susah dan sebagainya... well.. I dont know actually sebab baru jer belajar tak sampai pun 20% semua bab dalam buku-buku ni... hehe..

Wednesday, September 26, 2012

Me and Facebook...

Things I do on Facebook...


  • I will never chat with you unless you started first...

  • I will never approve friend request with profile picture of animal face, car or artist even with 100 mutual friends...

Tuesday, September 18, 2012

Api takkan boleh padam api...

Kecewa dan sedih.. itu yang dapat saya ungkapkan bila dapat tahu ada di antara orang Islam yang telah melakukan provokasi dengan menyerang kedutaan Amerika di beberapa buah negara dan membunuh salah seorang duta Amerika ke Libya...

Memang benar kita sebagai seorang muslim pasti merasa sedih dengan peristiwa penghinaan yang telah berlaku kepada Nabi Muhammad SAW yang telah di adaptasikan dalam filem Innocence of Muslims, tetapi sewajarnya sebagai umat Islam kita tidak perlulah bertindak terburu-buru untuk melakukan perkara yang kurang bijak dan merugikan diri sendiri dan mencemarkan nama baik Islam itu sendiri.


Saya sebenarnya juga agak hairan apabila umat Islam begitu bersungguh-sungguh marah kepada mereka yang mencemarkan dan menghina Nabi Muhammad SAW (tak lah kata saya xmarah...), betul memang kita sebagai umat Islam akan marah dan kecewa... tetapi pada masa yang sama kita tidak pernah terfikir untuk mengangkat nama Islam itu sendiri... ya umat Islam itu  seramai 1.3 Bilon orang, tapi sangat lemah dari pelbagai bidang. Kita pada hari ini terus leka dan lalai dengan hiburan dan perkara-perkara yang membuang masa. 


Wednesday, September 12, 2012

Kritikan dan Motivasi


Kritikan...Tiada siapa yang menyukai apabila dirinya dikritik oleh orang lain bila melakukan sesuatu yang tidak disenangi oleh orang yang mengkritik itu, namun kita sebagai manusia tidak akan dapat lari daripada mendengar kritikan-kritikan orang terhadap diri kita, samada kita suka ataupun tidak dengan kritikan tersebut, kita mesti menghadapinya dengan pasrah dan mengharapkan agar kata-kata kritikan tersebut adalah tidak benar. Namun pernahkah kita terfikir bahawa kritikan-kritikan tersebut sebenarnya boleh membawa kepada perkara-perkara positif terhadap diri kita sendiri. Walaubagaimanapun, kita sering melihat  ada insan-insan yang apabila dirinya dikritik akan cepat berputus asa dan akhirnya terperangkap dengan kritikan orang dan akhirnya melakukan sesuatu yang merugikan diri sendiri.

Monday, September 10, 2012

Ph.D di Oxford University??



Tak percaya.. itu reaksi pertama saya bila dapat  tahu ada seorang anak Melayu berjaya mendapat tempat untuk menyambung pengajian ke peringkat Ph.D dalam bidang Biochemistry di Universiti Oxford...  memang tak percaya... apa tak nya, kalau nak sambung Ph.D dekat Malaysia pun susah inikan pulak nak buat Ph.D dekat Oxford, and bukannya dalam bidang sastera, tapi dalam bidang sains Biochemistry... OMG!!! Tahniah kepada Mohd Firdaus Samsuddin dari Terengganu...

Kejayaan ini sebenarnya perlu menjadi pembakar semangat baru kepada kita semua untuk meneruskan belajar ke peringkat yang lebih tinggi lagi.. berita ini pastinya memecahkan mindset kebanyakkan orang  bahawa anak Malaysia  tidak boleh berjaya di peringkat antarabangsa...  So harap-harapnya Mohd Firdaus ini dapat mengharumkan nama Malaysia pada masa akan datang dengan membuat penemuan-penemuan baru dalam bidang sains di Malaysia dan sekaligus mengangkat martabat Islam di persada antarabangsa...

Delfadzil

Baca di sini

Saturday, September 8, 2012

My Cat beranak... :)

Alhamdulillah.. my cat baru sahaja selamat melahirkan 3 ekor anak... and the most important is that I witnessed all of the labour and became a temporary veterinar.. hehe... Her name is Meme... this is her second time to gave birth.... Apa yang best bila dapat tengok kucing beranak ni ialah pagi sebelum Meme nak beranak dia akan menangis sepanjang pagi sebab dia dah tak tahan nak beranak. and lagi satu bila Meme nak beranak dia akan mula mengeluarkan air ketuban dia (amniotic fluid)... and the smell is sooooo busuk.. and satu rumah bau busuk air ketuban dia tu...My experience dengan Meme is soo best bila dapat tengok secara LIVE anak dia keluar dari perut mak dia... and bila anak dia keluar tu dia akan keluar sekali dengan fluid yang melekit melekit.. and after that akan keluar pulak placenta dia.... 

Malam sebelum beranak

Meme tido malam sebelum the Big day

Wednesday, September 5, 2012

Apa itu kencing manis?



Ok.. hari ni nak tulis pasal diabetes...well most of us tahu yang kencing manis ataupun dikenali sebagai diabetes ni adalah penyakit disebabkan banyak minum atau makan  benda manis-manis.. tapi betulker kencing manis disebabkan oleh hanya makan benda benda manis?... I don’t  think so.. generally penyakit kencing manis ni sebenarnya boleh dibahagi kepada 2 kumpulan yang besar iaitu Type 1 diabetes dan Type 2 Diabetes...dan sebenarnya kita masih boleh kena penyakit kencing manis ini walaupun kita jarang minum air manis ataupun makan benda yang berkarbohidrat  tinggi...

Secara am nya badan manusia memerlukan gula ataupun glucose untuk ditukarkan kepada energy. And kita mendapatkan gula mainly dari diet yang kita makan and glucose ini akan bergerak melalui salur darah manusia untuk pergi ke sel-sel yang memerlukan glukos... dan untuk proses menggunakan glucose, badan kita perlu menghasilkan insulin, sejenis hormone yang dirembeskan oleh pancreas... so peranan insulin ini adalah amat penting kerana  ia akan membenarkan glucose masuk kedalam sel sel manusia supaya glukos itu boleh ditukarkan kepada tenaga... tetapi malangnya bagi yang mempunyai penyakit diabetes , proses-proses ini mengalami masalah dan tidak berfungsi dengan betul..

Punca-punca diabetes

Monday, September 3, 2012

Cara study smart?

Read...
Saya terpanggil untuk menjawab satu soalan yang ditanyakan tentang bagaimana cara nak study smart selepas satu artikel saya yang bertajuk "kenapa aku masih gagal" tersiar di I Luv Islam.Com . 

Sememangnya sudah lama saya mahu menulis mengenai cara study smart yang betul tetapi personally saya tiada jawapan yang khusus untuk menjawab soalan ini kerana setiap individu itu mempunyai cara belajar yang tersendiri tentang bagaimana untuk belajar dengan cara yang betul, mungkin cara yang digunakan oleh orang lain tidak sesuai dengan diri seseorang individu yang lain... 

Tetapi anda boleh merujuk dengan ramai pakar motivasi di luar sana ataupun boleh sahaja bertanya kepada rakan anda yang berjaya mendapat keputusan cemerlang tentang bagaimana kaedah yang betul untuk study smart . 

Walaubagaimana pun saya akan senaraikan antara kaedah-kaedah yang digunakan oleh beberapa rakan saya yang cemerlang tentang bagaimana cara mereka belajar smart:



  • Buat akronim: saya letakkan tip ini diatas sekali sebab saya dan beberapa rakan yg lain telah mencuba kaedah ini dan hasilnya memang berkesan... alhamdulillah selepas saya cuba sendiri keputusan exam pun naik mendadak... nanti saya akan post kan artikel cara berkesan untuk buat akronim ini... 

  • Buat nota: tidak kira apa subjek yang anda ambil pun.. mesti kena buat nota ringkas tentang bab ataupun topik yang anda belajar pada hari itu walaupun bab itu ada sikit jer teks dia. Cara nak buat nota tu tak perlu salin balik apa yang ada dalam buku teks tu tapi sekadar tulis tajuk tajuk kecil untuk setiap topic yang  ada dalam satu satu bab itu sahaja... so dengan cara ini lebih memudahkan anda untuk menghafal apa yang anda belajar. Contohnya bila belajar, anda boleh rujuk sahaja tajuk tajuk kecil tersebut  tanpa melihat buku teks, dan  anda cuba untuk explain kat diri anda sendiri... boleh jugak kalau nak buat dengan cara peta minda, listing dan sebagainya...

Friday, August 24, 2012

Quotes 1

  • Dont wait something to happen, makes it happen...

  • You are the creator of your own future, do it carefully and patiently...

  • If you want to do something, do it right now, because delay is the first sign of failure...
Quotes by delfadzil
Picture taken from  http://www.motivationblog.org

(Feel free to share My Quotes)

Saturday, August 18, 2012

Happy Eid ul Fitr @ Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012

I would like to wish all of my muslim viewers a Happy Eid ul Fitr 2012 / 1433 hijriah... may Allah bless all of us. We pray for the safety of all muslims in Palestine, Myanmar, Syria, Afghanistan, Somalia, Iraq, United States, South Thailand and Philiphine. May Allah protect and save them from their enemy. Let us hope that this Eid ul Fitr will bring us cheerful and joyful memory in this life...

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012 kepada semua pelayar laman web ini... semoga Allah memberkati kita semua. Kita berdoa akan keselamatan umat Islam di Palestin, Myanmar, Syria, Afgahnistan, Somalia, Selatan Thai dan Filipina. Semoga Allah selamatkan mereka daripada musuh-musuh yang durjana. Marilah kita berharap agar Hari Raya ini akan membawa kegembiraan yang berkekalan dalam memori kita di dunia ini...




Sincerely,
delfadzil (AUGUST 2012)

Friday, August 17, 2012

Cara Nak Mencari Publisiti Untuk Jawatan...

Hmmmm.. hari ni aku nak tulis pasal tip tip untuk mendapatkan jawatan dalam mana mana persatuan atau pertubuhan yang anda masuk samada di peringkat sekolah ataupun universiti... tapi tip ini hanya untuk mereka yang berada di peringkat sekolah atau universiti sajalah sbb kalau nak masuk mana mana pertubuhan  NGO atau pun parti politik , yang besar besarlah lebih kurang tu.. anda memerlukan bakat dan kelebihan yang lain.. so this post is specifically for student yang nak kan jawatan lah... @ cara cara nak mencari publisiti....  and for your information.. aku ni suka memerhati sesuatu.. so bila masuk sekolah and kolej aku selalu tengok kawan kawan berebut rebut nak kan jawatan dalam something persatuan yang diorang masuk... so tanpa membuang masa.. jom tengok tip2 apa yang sering diorang gunakan untuk mencari publisiti:

1) Masuk kumpulan nasyid: Yup.... this is so true... kalau anda masuk dalam mana mana kumpulan  nasyid dekat sekolah anda... probability untuk mendapatkan jawatan kalau anda bertanding adalah sangat tinggi... tapi kena ade pakej lah.. baru orang akan undi... such as suara yang sedap dan personaliti yang menarik...
Setakat hari ni lah kebanyakkan sekolah yang aku pergi, ketua pengawas ataupun ketua pelajar dia adalah dari ahli kumpulan nasyid...more than 40% lah lebih kurang...

Wednesday, August 8, 2012

Usaha tapi Gagal?


Tadi saya baru komen dalam salah satu post di facebook mengenai satu soalan yang ditanyakan oleh seorang ahli motivasi terkenal di Malaysia..  "kenapa masih ada orang gagal setelah berusaha?" Sewaktu saya menjadi pembimbing rakan sebaya waktu di sekolah dahulu, saya sering juga ditanyakan oleh kawan kawan dengan soalan seperti ini sebenarnya :

"Kenapa aku asyik gagal dalam exam jer walaupun dah berusaha dengan kuat?"


"Kenapa aku nampak ade sorang roomate aku nih asyik study jer siang malam tapi result exam bawah 3 pointer jugak..."


and of course, saya kalau ditanya soalan, saya akan menjawab sekadar yang termampu... well saya bukan lah orang yang paling layak untuk menjawab soalan ini kerana saya bukanlah orang yang berjaya tapi sekadar mahu berkongsi pengalaman sahaja... ya memang ini soalan yang sering terbuntu dibenak fikiran ramai orang termasuk saya sendiri.. tapi setelah lama melihat dan mengkaji tentang orang orang yang berusaha tapi gagal ini, saya boleh merumuskan bahawa....


Wednesday, August 1, 2012

Genius atau Usaha?

             Tajuk ni memang hangat diperkatakan sejak saya di sekolah menegah lagi...terutamanya bila lepas keluar result exam... 

Bila ada orang yang dapat result straight As atau 4.0 GPA mesti orang tu dilabel sebagai genius... 

For me there is no such thing as genius people in this world (I think my psychology lecturer must really hate this statement)

Those who work hard will get what he work for... life is simple.. so you dont say somebody is gifted or genius or whatever (eventhough genius people is recognized in medicine actually)... 

Through out my life as a student at every school I went by, there is not a single student who can get straight As without working hard.. 

Suppose you would says that genius student ni memang dah pandai lah dari kecil, thats why diorang dapat straight As... 

No... if you are thinking that way.. you are completely wrong... why is that every straight As student yang saya jumpa semuanya belajar terlampau gila sampai lunyai lunyai buku mereka... sebenarnya orang yang selalu menjadi pelajar cemerlang ni bukannya genius tetapi mereka berusaha dengan semaksimum  yang mungkin dan mereka berjaya...



Saturday, June 16, 2012

1st Year Anniversary of my blog...

HAPPY 1ST YEAR ANNIVERSARY OF delfadzil.blogspot.com

I would like to thank all of my viewers for viewing this blog for the past one year since its establishment on June 2011... THANK YOU.... KEEP SUPPORTING THIS BLOG AND PROMOTING IT...

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pelayar laman blog ini selama satu tahun yang lepas sejak penubuhan laman blog ini pada Jun 2011... TERIMA KASIH... TERUSKAN MENYOKONG BLOG INI DAN MEMPROMOSIKANNYA...


Sincerely,
delfadzil



Thursday, June 7, 2012

SALAH SIAPA?

KALAU SAYA GAGAL MENCAPAI MATLAMAT SAYA...

Kalau saya gagal, saya tak salahkan ibubapa dan keluarga,

Kalau saya gagal, saya tak salahkan guru dan pensyarah,

Kalau saya gagal, saya tak salahkan rakan-rakan,

Kalau saya gagal, saya tak salahkan sekolah @ universiti,

Kalau saya gagal, saya tak salahkan MASA,

Kalau saya gagal, saya tak salahkan jiran rumah saya,

Kalau saya gagal, saya tak salahkan masalah kewangan saya,

Wednesday, June 6, 2012

Tip2 nak jawab Exam...





Huhuhu... baru je lepas jawab soklan final paper physiology... and the response is... tak tahu nk cakap apa... so demi untuk mengurangkan stress lepas jawab soklan tadi, baiklah aku tulis something kat my blog untuk release tension...sebab baru je lepas amik exam.. 

So nak kongsilah sikit tip2 untuk menjawab exam....basically pasal apa yang aku tak buat masa exam tadi... so here are some of the tips yang aku nak kongsikan bersama:


  • Baca soalan betul-betul. Benda ni memang sangat sangat penting lebih lebih lagi kalau subjek tu menggunakan bahasa inggeris... contohnya tadi aku telah terkonfius antara beberapa perkataan.. akibatnyer hilanglah markah aku untuk soklan itu.. tapi nasib baik soklan tu 2 markah jer..



Monday, May 14, 2012

My List of Inspirational People: Mohammad Abdus Salam

Professor Dr Mohammad Abdus Salam, Ph.D


Name: Mohammad Abdus Salam

Date of Birth: 29 January 1926

Date of Death: 21 November 1996

Place of Birth: Sahiwal District, Pakistan

Nationality: Pakistani

University:  Punjab Univesity
                 Government College University, Punjab
                 Cambridge University, UK
               
Occupation: Professor of Physics , Pakistan Government

Famous for: Being the first Muslim to received a Nobel Prize in Science ( Physics ) in 1979 and the only one of two Muslim ever won a Nobel Prize in Science to date. He was also played an important role in developing Pakistani Nuclear Programme

Dr Abdus Salam
click here for more information



My List of Inspirational People: Alia Sabur

Professor Alia Sabur



Name: Alia Sabur

Date of Born: 22 February 1989

Place of Birth: New York City

Citizenship: United States

University: New York State University
                 Drexel University
               
Occupation: Professor of  Material Science at KonKuk University, South Korea

Famous for: Being the World's Youngest Professor by Guinness Book of World Records at the age of 18 in 2008

Professor Alia Sabur
Alia Sabur Interview

My List of Inspirational People: Yusof Al Qaradawi

Professor Dr Yusof Al Qaradawi, Ph.D



Name: Yusof Al Qardawi

Date of Birth: 9 September 1926

Place of Birth: Nile Delta Egypt

Citizenship: Egyptian

University: Al Azhar University, Egypt

Occupation: Chairman of International Union for Muslim Scholars ( Majlis Ulama Sedunia )

Famous for: The most influential Islamic Scholar, Being the 3rd most intellectual person in the world by Prospect Magazine (UK)

Dr Yusof Al Qardawi




Monday, May 7, 2012

My List of Inspirational People: Lata Mangeshkar

Lata Mangeshkar



Name: Lata Mangeshkar

Date of Birth: 28 September 1929

Place of Birth: Indore, India

Citizenship: Indian

University: None

Occupation: Singer

Famous for: Most recorded artist in history by Guiness Book Of Records, recorded not less than 25000 solo.. plus she is the singer of my favourite song... Dil To Pagal Hei

Lata Mangeshkar

My List Of Inspirational People : Elizabeth Blackburn

Professor Dr Elizabeth H Blackburn, Ph.D



Name: Elizabeth Helen Blackburn

Date of Birth: 26 November 1948

Place of Birth: Hobart , Tasmania Australia

Citizenship: Australian and American

University: University of Melbourne
                 University of Cambridge

Occupation: Professor of Biochemistry and Biophysics at University of California, San Fransisco USA

Famous for: Nobel Prize Winner in Physiology or Medicine 2009 for the discovery of Telomerase Enzyme

Dr Elizabeth Blackburn


Friday, April 13, 2012

Why you should not take medicine...

Baru baru ni keputusan peperiksaan SPM telah diumumkan dan seperti biasa result SPM terus meningkat(jaranglah dia tak meningkat), and the number of students who obtained straight As is increasing year by year... when asked... what they gonna take after spm , most of them would answer.. wanna take medicine...


But if you look at the current conditions in the country, I would like to advice to all straight As student (or 1B like myself) not to take medicine as your tertiary education... why? Firstly the number of doctors in Malaysia keep increasing every year,and the number of IPTA which offers medicine in malaysia alone also keep increasing.. and not to forget, Malaysia send thousands of student to study medicine in many countries  like Russia, India, UK, Egypt, Jordan, Ireland, Indonesia and so on  EVERY YEAR... so new data saying that in year 2015 which is 3 years from now... doctor is not a critical profession by then... and you might find jobless doctors in that year...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...