Monday, November 9, 2015

20 things I wish I had done in my First year...

Alhamdulillah... berjaya juga menghabiskan sesi pembelajaran perubatan tahun lima di Tanta Universiti... as expected.. I didnt achieve my target this year.. memang sedih tetapi itu hakikat yang perlu ditelan walaupun pahit... a lot of stupid and careless mistakes that I made during the exam were totally undeniable... well... kegagalan itu memang pahit...  tapi bila aku tengok balik kebelakang how far that I have reached till this day... its totally unbelievable... memang tak sangka akan sampai juga ke tahun terakhir... dari tahun satu sampailah sekarang... banyak benda kalau dikenang akan membuat kita menyesal dan menangis kenapalah kita tak buat waktu ade masa dulu.... tapi... bersyukur lah dengan apa yang telah Allah berikan kepada kita...


Okay.. Banyak benda-benda yang aku nak buat balik kalaulah masa itu boleh diputarkan kembali... but its impossible to even ask about it... well.. kepada junior2 yang sedang memulakan tahun satu di Tanta ataupun di mana-mana universiti di mesir... ini adalah antara perkara yang aku ingin buat jika  berada di tempat kalian... gunakan lah masa yang kalian ada sebagai pelajar tahun satu dengan sebaik-baiknya... tahun satu menentukan siapa anda 3-4tahun akan datang... ok.. jom baca senarai ini...


Fakulti

1. Buat soalan Past year question banyak-banyak... sebab exam di tahun preklinikal dan klinikal adalah 70-90% berdasarkan soalan past year question.... waktu first year dulu... aku memang tak bukak pun soalan-soalan past year nih... mungkin sebab tu kot result pun teruk... so to junior out there.. I made this as the first thing on my list to show how important it is...




2. Baca buku gamaah sekurang-kurangnya 20pages sehari dalam apa jua subjek... yup... sistem di Mesir nih memang menuntut kita menghafal buku sahaja kalau untuk lulus cemerlang... so, just take that book and start to read... I must admit that during my first year... that I read gamaah books only few weeks before the final exam.. so that will be my regret number 2...


3. Buat akronim sebanyak yang mungkin dan dari awal tahun... semua pelajar  mumtaz yang telah aku jumpa... mereka semua menggunakan akronim... aku waktu first year, memang tak buat langsung akronim nih and hafal giler-giler buku tu... tapi tak ingat-ingat juga... lepas buat akronim seminggu sebelum exam, baru dapat hafal... I can still remember my acronym in anatomy about the muscle of the fore arm that I made five years ago... read cara study smart (click here )

4. Jumpa lecturer after class directly kalau tak faham... doktor2 kat mesir memang sangat baik dan suka mengajar kalau student tidak faham... tapi make sure anda sudah baca tajuk-tajuk sebelum itu... waktu first year dulu memang malu- malu nak tanya lecturer takut diorang marah... but it turn out that the leturers are very kind and understanding...


Kelas time first year... skill lab..

5. Join usrah anjuran mana-mana persatuan.. join usrah memang best sebenarnya sebab dapat berkenalan dan belajar banyak perkara-perkara tentang agama kita daripada ustaz2 di al azhar sendiri.. waktu first year dulu usrah-usrah nih memang tak joinlah... I started to join usrah-usrah when I was in 2nd year...

6. Join PCT and jadi ajk-ajk sangat berguna untuk membentuk sifat berkerjasama dan kepimpinan... I started actively involved in PCT when I was in 3rd year as I was appointed to head the academic unit of Valens by BCAD...






7. Limit facebook and other social media during exam... I wasted a lot of my time during my first year doing nothing in facebook and youtube... huhu... (p/s: follow me on facebook click here )



8. Study group every once a week... masa first year dulu aku memang study sorang-sorang jer... mungkin sebab duduk jauh di Nadi kot... sbb tu tak sempat buat study group...


Study group

9. First volunteer untuk pegang mayat/ cadiver di makmal anatomi... dulu waktu first year memang malu nak pegang and geli-geli... tapi bila pikir balik... pengalaman pegang dan dissect mayat nih hanyalah dalam waktu first and second year sahaja dalam kerjaya kita nanti lepas dah graduate unless kalau anda jadi specialist in forensic medicine.


Makmal anatomi

10. Buat ramai kawan dengan student egypt... student2 egypt nih memang ada yang baik dan juga yang jenis kurang baik sikit sikit... tapi mostly mereka baik-baik.. tak rugi buat-buat kawan dengan mereka... diorang happy kalau dapat bergaul dengan student malaysia sebenarnya...

11. Belajar ammiah bahasa arab... tak payah pergi kelas fushah bahasa arab  di markas nil tu (sbb kelas di markas nil memerlukan banyak pengorbanan masa dan tenaga)... just tanya lecturer2 dalam kelas certain words yang korang nak belajar..  sehari lima perkataan pun dah cukup... doktor memang akan tolong... susah nak jumpa doktor2 yang garang di Egypt.. unless kalau bersembang time dia ajar.. memang nak cari nahas lah.. hehe

12. Pergi jalan-jalan ke awalbahr every month...yes... explore awalbahr... masuk di semua lorong-lorong awalbahr tu.. ajak kawan-kawanlah... nnt kena rompak pula kalau sorang2... bnyak benda yg aku tak buat lagi... I'm gonna do this first after finishing writing this post... huhu..




13.  Simpan duit dan tak belanja bukan-bukan... banyak antara kita dan aku sendiri yang suka beli barang2 yang tak ade keperluan sbg contoh baju2, handphone , etc... simpan duit dan belajar berjimat... bukan senang mak ayah kita nak cari duit nih... hargailah sumbangan mereka tersebut...  p/s: sebab tu ramai org panggil aku kedekut kot... but what the heck kan... haha..





14. Duduk dikawasan maarad... sampai ke hari ini, aku tak pernah pun duduk dikawasan maarad.. tahun 1-3 di Nadi, 4-6 dia akhir saied... sebab duduk maarad nih lebih senang sikit untuk bersosial dengan kawan-kawan korang..

15. Baca jurnal-jurnal antarabangsa... jurnal- jurnal nih lah yang membezakan doktor biasa dengan doktor yang cemerlang... the more you read, the more knowledge you'll get...

16.  Jangan mudah percaya arab... arab mesir memang kita tahu kebanyakkan nya suka mengambil kesempatan terhadap orang asing... so becareful folks

17. Rapat dengan senior-senior... kalau rapat dengan senior nih banyak benda yang kita boleh belajar dengan mereka.. I was so lucky to be blessed with a bunch of supporting senior like Dr Fawwaz, Dr Rohfin and Dr Shakir... they were very caring to me during my first year... I'll never be able to payback their good deeds... I can only pray for their success in life.... 


18. Bersukan di Istad every week and pick a sport to play.. this one totally undeniable... sampai hari nih pun malas lagi nak gi bersukan.. haha...

19. Melancong seluruh egypt... 

Siwa



Masjid Badawi Tanta


20. Read an article ''20 things that I wish I had done in my First year'' written by seniors (if any) ... haha..




So, ini semua adalah benda-benda yang aku nak buat waktu first year... I just wish that someone could tell all of these things to me back when I was in my first year... tapi masa dah berlalu kan... tiada guna menangsi masa yang telah berlalu... 

To all juniors out there... enjoy your time here and keep believing in yourself.... you can do it...

Delfadzil

Baca juga: Kelebihan Perubatan di Mesir

3 comments:

  1. haaa after so long Fadzil !! :))) dah convo ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi arlinie... long time no see...convo lmbat lagi.. feb 2017 insyaallah... ko konvo bila..?

      Delete
    2. long time no see jugak.. me lagi lambat huhu. end of 2017 or early 2018 insyaAllah :((

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...